Tips voor ondernemers: bespaar tijd en geld

Ondernemers houden zich het liefst bezig met het runnen van hun bedrijf en het overtreffen van de verwachtingen van hun klanten. Maar er zijn een heleboel andere dingen die ook horen bij het ondernemen. De administratie bijhouden, factureren, betalingen doen, betalingsherinneringen versturen en belastingaangifte doen, het hoort er allemaal bij. Dit zijn niet de leukste klusjes, maar iedere ondernemer krijgt er wel mee te maken. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om hier tijd op te besparen. Zo houd je meer tijd over om te doen waar je blij van wordt: ondernemen. In deze blog geven we je een aantal handige tips.

Automatisch factureren

Allereerst kun je tijd besparen door processen te automatiseren. Handmatig factureren is iets wat veel tijd kan kosten. Factureer je een vast bedrag per maand aan je klanten? Dan kun je je facturatieproces helemaal automatisch laten verlopen. Met een handig programma kun je gewoon instellen wanneer er moet worden gefactureerd, waarvoor en voor hoeveel geld, en de rest gaat vanzelf. Dit is dus een makkelijke manier om tijd te besparen. Ook betalingsherinneringen kun je automatisch versturen.

Administratie uitbesteden

De administratie bijhouden is iets waar veel ondernemers tegenop zien. Daarom is het slim om de administratie goed bij te houden, zodat je er telkens niet zoveel tijd mee kwijt bent. Ook is het verstandig om overzicht te behouden, op papier of digitaal. Er zijn handige boekhoudprogramma’s die je helpen bij het bijhouden van je administratie. Zo kun je deze koppelen aan je zakelijke rekening en worden processen geautomatiseerd. Ook kun je ervoor kiezen om de administratie uit te besteden aan een accountant. Dit scheelt je een hoop tijd en zorgen, een goede accountant is immers gespecialiseerd in het bijhouden van de administratie. Doomen & Quist is een accountant die je hierbij kan helpen.

Focus op één ding tegelijk

Veel ondernemers hebben zo weinig tijd, dat ze er maar voor kiezen om meerdere dingen tegelijk te doen. Maar dat is helemaal niet slim. Multitasken zorgt er namelijk voor dat je je opgejaagd voelt, en je bent ook nog eens minder productief. Probeer daarom altijd om één ding tegelijk te doen.

Plannen en overzicht

Tot slot kun je tijd besparen door goed te plannen en overzicht te houden. Zet duidelijk voor jezelf op een rijtje wat je wel gaat doen op een dag en wat niet. Zet je doelen om in acties en je zult merken dat het werkt. Verder is het belangrijk om ook overzicht te houden op je werkplek, zorg dus dat deze netjes opgeruimd is.