Hier moet je aan denken als je een incassobureau inschakelt

Het is natuurlijk hartstikke aangenaam om ondernemer te zijn. Je doet echt iets wat je leuk vindt en daar haal snel voldoening uit. Bovendien heb je als ondernemer ook ongekende vrijheden en dat is ook een zeer fijn gegeven. Natuurlijk brengt ondernemen ook enkele risico’s met zich mee. Je moet immers zelf voor opdrachtgevers zorgen en daarnaast moeten ze ook allemaal betalen. Mensen die in loondienst werken krijgen maandelijks een bedrag op de rekening gestort, maar voor ondernemers geldt dit niet. Daarnaast moeten de klanten ook nog aan de betalingsverplichting voldoen. Doen ze dit niet? Dan kun je voor een incasso gaan. Maar waar moet je aan denken bij een incassobureau inschakelen? Lees er hier meer over!

Wanneer schakel je een incassobureau in?

Een incassobureau inschakelen kan een goed idee zijn. In de eerste plaats is het van belang om na te gaan wanneer je een incassobureau inschakelt. Misschien heb je bijvoorbeeld een goede band met een klant. Heb je een duurzame relatie met een klant? Dan kun je bij eventuele betalingsachterstanden beter niet direct een incassobureau inschakelen. Dat is namelijk niet goed voor de relatie. Je kunt dan beter eerst een paar vriendelijke mails sturen. Merk je dat het contact stroef verloopt en denk je niet dat je nog geld krijgt zonder hulp? Pas dan schakel je de incasso in. Uiteraard is dit slechts een voorbeeld, want misschien heb je ook wel een webshop. Dan heb je doorgaans geen diepe relatie met klanten en dan kun je sneller een incassobureau inschakelen bij betalingsproblemen.

Is het de moeite waard?

Een incassobureau inschakelen klinkt aantrekkelijk, maar het is verstandig om te kijken of het wel de moeite waard is. Gaat het bijvoorbeeld om zeer kleine bedragen? Dan heb je er doorgaans veel minder aan. Tenzij je voor een incassobureau gaat die op basis van ‘no cure, no pay’ werkt. Dan ben je namelijk alleen geld kwijt wanneer het bedrag ook daadwerkelijk wordt geïnd. Bij grotere bedragen is het vrijwel altijd raadzaam om een incassobureau in te schakelen. Ga in dat geval ook voor een goed incassobureau. Je onderneming staat immers op het spel en dan kun je beter wat meer betalen voor een incassobureau met een goede staat van dienst.

Doe onderzoek naar incassobureaus op internet

Er zijn in Nederland veel incassobureaus actief. De meeste incassobureaus hebben ook een website. Daar kun je meer lezen over de staat van dienst en ook kun je kijken of het incassobureau een beetje bij je past. Iedere incassobureau heeft namelijk een andere stijl. Dan is het ook nog belangrijk om voor een incassobureau bij jou in de regio te gaan. Dat vergemakkelijkt namelijk de relatie. Al met al is het dus verstandig om eerst onderzoek te doen. Lees bijvoorbeeld enkele recensies door en kijk wat voor ervaring andere ondernemers hebben. Informeer ook bij verschillende incassobureaus en stel gerichte vragen. Dan vind je snel een incassobureau die aan je eisen voldoet.  Probeer ook een duurzame relatie aan te gaan met een incassobureau. Als fanatieke ondernemer heb je ze meestal vaker dan een keer nodig.