Freelance werken en de financiën. Hoe werkt het?

Wil je freelance werken, maar vind je het onduidelijk hoe dat zit met de financiën? Dan adviseren je om snel verder te lezen, want in onze blog vertellen we precies waar je als freelancer mee te maken krijgt. Denk dan niet alleen aan de onkosten die je maakt, de boekhouding of het loon dat je ontvangt, maar ook aan de belastingaangiftes.

Freelance werken? Dan ben je BTW-plichtig

Ga je freelance aan de slag? Dan ben je dus BTW-plichtig. Dat houdt in dat je op je facturen naar klanten BTW berekend en dat je ook per kwartaal de BTW afdraagt. Afhankelijk van het product moet je 21% of 9% BTW belasten en afdragen. In de regel is het 21% als je het hebt over dienstverleningen die je verleent en producten die je verkoopt. Er wordt van je verwacht dat je ieder kwartaal op de laatste dag van het kwartaal je omzetbelasting invult op de website van de belastingdienst. Je geeft hier aan hoeveel BTW je hebt berekend en hoeveel BTW je over je zakelijke onkosten je hebt betaald. Deze mag je namelijk terugvorderen! 

Facturen opstellen

Veel freelancers vragen zich af hoe en wanneer je factureert. De één kiest bijvoorbeeld om te factureren als een klus is voltooid terwijl de ander juist iedere maand een verzamelfactuur laat opstellen. Het is ook een beetje afhankelijk van de klus die je aanneemt. Ga je bijvoorbeeld voor 6 maanden aan de slag voor een groot ICT bedrijf? Dan kun je dus iedere maand je gewerkte uren facturen als je bijvoorbeeld een uurtarief bent overeengekomen. Ben je een content creator die veelal losse klusjes krijgt? Dan kun je er beter voor kiezen om na het afronden van de klus ook direct te factureren. Tenzij je een andere afspraak met je klant hebt gemaakt.

Freelance werken? Denk aan je onkosten!

Ieder bedrijf heeft onkosten. Denk aan het internetabonnement of een abonnement voor de mobiel, verzekeringen die je nodig hebt om als zzp’er je werk te kunnen doen of de advertentiekosten waar je maandelijks mee te maken hebt. Het doel is natuurlijk om meer geld te verdienen dan dat je uitgeeft. Dan spreek je pas over winst. En de winst kun je zien als loon. Houdt er wel rekening mee dat je de BTW en inkomstenbelasting niet als winst rekent. Per kwartaal moet je de berekende BTW afdragen en ieder jaar moet je inkomstenbelasting betalen Dat varieert van tussen ongeveer 8% tot wel meer dan 49%. In welke schaal je terechtkomt is afhankelijk van hoeveel winst je in het afgelopen jaar hebt gemaakt. Hoe groter de winst des te meer inkomstenbelasting je moet betalen!

Bijdrage Zvw

Als freelancer krijg je ook te maken met de Zvw. De zorgverzekeringswet. Na het invullen van je aangifte inkomstenbelasting krijg je te zien wat je aan belasting moet betalen. Daarnaast moet je ook een bijdrage leveren aan de zorgverzekeringswet. Die op basis van je inkomsten wordt gebaseerd. Hier geldt dus ook hoe meer winst je maakt des te meer je moet bijdragen aan de Zvw. Een logisch gevolg als je freelance een beroep uitoefent. Voor meer informatie neem je gemakkelijk contact op met de specialisten van Striive!